ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέα στο Λαύριο. Οι εόρτιες εκδηλώσεις «Πρωτοκλήτεια» ξεκίνησαν την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, όπου τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πτολεμαϊδος κ.κ. Εμμανουήλ, ενώ μετά το πέρας τελέστηκε Ιερό Μνημόσυνο για τους σφαγιασθέντες Μικρασιάτες αδελφούς μας, λόγω του ότι ο Απόστολος Ανδρέας είναι ο ιδρυτής και προστάτης της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με Θείο κήρυγμα και αρτοκλασία προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Λιούμη Πρωτοσυγκέλου της Ι. Μητροπόλεώς μας, ο οποίος κήρυξε τον Θείο λόγο, με τη συμμετοχή κλήρου και λαού από τα Μεσόγεια και τη Λαυρεωτική. Το Απολύτικιο του Αγίου ερμήνευσε η Ανδρική Χορωδία Λαυρίου. Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στις οδούς της Ενορίας μας παιανιζούσης της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαυρίου και τη συμμετοχή αγήματος από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ποντίων, Ηπειρωτών και Μικρασιατών Λαυρίου.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου με τη συμμετοχή κλήρου και λαού. Τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαυρεωτικής, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης παρευρέθησαν οι Διευθυντές, καθηγητές και μαθητικές αντιπροσωπείες των Σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας.
Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Συρίγος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον οικείο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαο για την παρουσία και πνευματική του καθοδήγηση, τις πολιτικές αρχές, τους προσκυνητές από τα διάφορα σημεία της Αττικής, τα Μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων, της Δημοτικής Φιλαρμονικής και Χορωδίας Λαυρίου, τους συνεργάτες και όλους τους εθελοντές που διακονούν στην Ενορία, για την παρουσία και συμμετοχή τους στην Πανήγυρη επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου και ευχήθηκε ο Άγιος να πρεσβεύει υπέρ υγείας όλων μας και Ευλογημένα Χριστούγεννα! Οι εόρτιες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου με μουσική εκδήλωση στο Επισκοπείο Λαυρίου, με τη συμμετοχή της Χορωδίας ΚΑΠΗ Λαυρίου υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου κ. Ευτύχη Ζάρμπ και μαθητών του «Περίκλυτου» Ωδείου υπό τη μουσική διεύθυνση της κ. Άννας Τεμπερικίδη.
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μπερδούσης
Εκ της γραμματείας του Ιερού Ναού