ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέα στο Λαύριο. Οι εόρτιες εκδηλώσεις «Πρωτοκλήτεια» ξεκίνησαν την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, όπου τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πτολεμαϊδος κ.κ. Εμμανουήλ, ενώ μετά το πέρας τελέστηκε Ιερό Μνημόσυνο για τους σφαγιασθέντες Μικρασιάτες αδελφούς μας, λόγω του ότι ο Απόστολος Ανδρέας είναι ο ιδρυτής και προστάτης της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με Θείο κήρυγμα και αρτοκλασία προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Λιούμη Πρωτοσυγκέλου της Ι. Μητροπόλεώς μας, ο οποίος κήρυξε τον Θείο λόγο, με τη συμμετοχή κλήρου και λαού από τα Μεσόγεια και τη Λαυρεωτική. Το Απολύτικιο του Αγίου ερμήνευσε η Ανδρική Χορωδία Λαυρίου. Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στις οδούς της Ενορίας μας παιανιζούσης της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαυρίου και τη συμμετοχή αγήματος από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ποντίων, Ηπειρωτών και Μικρασιατών Λαυρίου.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου με τη συμμετοχή κλήρου και λαού. Τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαυρεωτικής, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης παρευρέθησαν οι Διευθυντές, καθηγητές και μαθητικές αντιπροσωπείες των Σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας.
Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Συρίγος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον οικείο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαο για την παρουσία και πνευματική του καθοδήγηση, τις πολιτικές αρχές, τους προσκυνητές από τα διάφορα σημεία της Αττικής, τα Μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων, της Δημοτικής Φιλαρμονικής και Χορωδίας Λαυρίου, τους συνεργάτες και όλους τους εθελοντές που διακονούν στην Ενορία, για την παρουσία και συμμετοχή τους στην Πανήγυρη επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου και ευχήθηκε ο Άγιος να πρεσβεύει υπέρ υγείας όλων μας και Ευλογημένα Χριστούγεννα! Οι εόρτιες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου με μουσική εκδήλωση στο Επισκοπείο Λαυρίου, με τη συμμετοχή της Χορωδίας ΚΑΠΗ Λαυρίου υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου κ. Ευτύχη Ζάρμπ και μαθητών του «Περίκλυτου» Ωδείου υπό τη μουσική διεύθυνση της κ. Άννας Τεμπερικίδη.
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μπερδούσης
Εκ της γραμματείας του Ιερού Ναού

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Την Δευτέρα 09/10/2023 πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός των μελών του εκκλησιαστικού συμβουλίου, των κυριών της φιλόπτωχου αδελφότητος και των εθελοντών του Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Ανδρέα Λαυρίου, υπό του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη, προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Κωνσταντίνο, μετά του εφημέριου του Ιερού Ναού π. Γρηγόριο. Ο π. Κωνσταντίνος ευχήθηκε σε όλους μια ευλογημένη χρονιά με γνώμονα την αγάπη για την διακονία και το έργο που επιτελείται στον Ιερό Ναό, τόσο στα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου για την εύρυθμη λειτουργία του Ιερού Ναού, όσο και στις κυρίες της φιλοπτώχου για τα γεύματα αγάπης στους συνανθρώπους μας, στην διακονία του Επισκοπείου Λαυρίου και του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού ναού.

εκ της Γραμματείας του Ιερού Ναού

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΘΗΡΑΣΙΑ 2023

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος για εικοστή χρονιά, η Προσκυνηματική εκδρομή στην νήσο Θηρασιά. Οι προσκυνητές μαζί με τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Κωνσταντίνο Σιρύγο, είχαν την ευκαιρία να παραστούν στην εορτή τηε Παναγίας Γιάτρισσας, να επισκεφτούν τοπικές Μονές και άλλα μέρη του νησιού.

Εκ της Γραμματείας του Ιερού Ναού

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λαυρίου, όπου και φυλάσσεται πνευματικό κειμήλιο και ιστορικός θησαυρός, η φιλοτεχνημένη εικόνα του Αγίου Φανουρίου από τους προγόνους μεταλλωρύχους της Λαυρεωτικής.
Παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, μετά θείου κηρύγματος και αρτοκλασίας. Πλήθος κόσμου έσπευσε να τιμήσει τον Άγιο Φανούριο με τις καθιερωμένες φανουρόπιτες και να συμμετάσχει στον Εσπερινό και τη λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του, την οποία λιτάνευσε άγημα του πολιτιστικού συλλόγου Θηραίων Λαυρεωτικής και παιανιζούσης της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαυρίου.
Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαοδικείας κ.κ. Θεοδωρήτου (Οικουμενικό Πατριαρχείο) ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή και τέλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο για την ευλογία που έδωσε να ιερουργήσει στην Ενορία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα Λαυρίου και να τιμήσει με την παρουσία του τη λαμπρά αυτή τοπική Πανήγυρη.
Ο ιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Συρίγος, Αρχιερατικός Επίτροπος Λαυρεωτικής, ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαοδικείας κ.κ. Θεοδώρητο, που παρευρέθηκε στην πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λαυρίου για τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Φανούριο. Τέλος, ευχαρίστησε τους Ιερείς, τους τοπικούς άρχοντες, τους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας και άλλων φορέων του Λαυρίου και ευχήθηκε σε όλους «Έτη Πολλά και ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Φανούριος να μας φανερώνει την Πηγή της ζωής που είναι ο Ιησούς Χριστός».
Την εσπέρα, τελέστηκε ο μεθεόρτιος Εσπερινός και η Ιεράς Παράκλησις του Αγίου Φανουρίου.
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μπερδούσης
Εκ της γραμματείας του Ιερού Ναού