Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λαυρίου, όπου και φυλάσσεται πνευματικό κειμήλιο και ιστορικός θησαυρός, η φιλοτεχνημένη εικόνα του Αγίου Φανουρίου από τους προγόνους μεταλλωρύχους της Λαυρεωτικής.
Παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, μετά θείου κηρύγματος και αρτοκλασίας. Πλήθος κόσμου έσπευσε να τιμήσει τον Άγιο Φανούριο με τις καθιερωμένες φανουρόπιτες και να συμμετάσχει στον Εσπερινό και τη λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του, την οποία λιτάνευσε άγημα του πολιτιστικού συλλόγου Θηραίων Λαυρεωτικής και παιανιζούσης της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαυρίου.
Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαοδικείας κ.κ. Θεοδωρήτου (Οικουμενικό Πατριαρχείο) ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή και τέλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο για την ευλογία που έδωσε να ιερουργήσει στην Ενορία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα Λαυρίου και να τιμήσει με την παρουσία του τη λαμπρά αυτή τοπική Πανήγυρη.
Ο ιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Συρίγος, Αρχιερατικός Επίτροπος Λαυρεωτικής, ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαοδικείας κ.κ. Θεοδώρητο, που παρευρέθηκε στην πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λαυρίου για τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Φανούριο. Τέλος, ευχαρίστησε τους Ιερείς, τους τοπικούς άρχοντες, τους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας και άλλων φορέων του Λαυρίου και ευχήθηκε σε όλους «Έτη Πολλά και ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Φανούριος να μας φανερώνει την Πηγή της ζωής που είναι ο Ιησούς Χριστός».
Την εσπέρα, τελέστηκε ο μεθεόρτιος Εσπερινός και η Ιεράς Παράκλησις του Αγίου Φανουρίου.
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μπερδούσης
Εκ της γραμματείας του Ιερού Ναού