Προσκύνημα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπατων

Φωτογραφίες από το Προσκύνημα με την Ενορία του Αγίου Απόστολου Ανδρέα Λαυρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπατων με αφορμή την έλευση της θαυματουργού κάρας του Αγίου Σεραφείμ του εν Δόμβου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 204. Οι προσκυνητές από την ενορία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα Λαυρίου , αφού επισκέφθηκαν πρώτα το Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού Σπάτων, στη συνέχεια έφτασαν και στον Ιερό καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπάτων όπου υποδέχθηκαν όλοι μαζί κλήρος και λαός την Αγία Κάρα του Αγίου Σεραφείμ του εν Δόμβου.

Εκ της Γραμματείας του Ιερού Ναού

Ολοκληρώθηκε η Εκδήλωση για τα 50 Χρόνια Ιδρύσεως και Ποιμαντικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η μουσική εκδήλωση για τα 50 χρόνια ιδρύσεως και ποιμαντικής Διακονίας 1974-2024 της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής, που πραγματοποιήθηκε στο ανακαινισμένο χώρο του Φοινικόδασους- περιβολάκια στο Κυπριανό Λαυρίου, με την συνδιοργάνωση του Ιερού Ναού Αγίου Απόστολου Ανδρέου Λαυρίου, του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαυρίου και του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Λαυρίου.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λαυρεωτικής Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Συρίγος αναφέρθηκε , στον διπλό εορτασμό της εκδήλωσης, τα 50 χρόνια Ιδρύσεως της Τοπικής Εκκλησίας καθώς και τα 20 χρόνια Αρχιερατείας από την εκλογή του Νέου διακεκριμένου Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. κ. Νικολάου, σπουδαίου Ιεράρχου και εξέχουσας προσωπικότητας, όπου η φήμη κ το έργο του απλώνεται σε όλο τον χριστιανικό κόσμο!
Το πρόγραμμα άνοιξε με τους μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως υπό τη διεύθυνση του κ. Χρήστου Δουκέρη, στη συνέχεια του μουσικού προγράμματος συμμετείχε η Χορωδία Λαυρίου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Θεόδωρου Λεμπέση. Τέλος, την υπέροχη μουσική βραδιά έκλεισε η παιδική χορωδία του «Περίκλυτου» Ωδείου Λαυρίου με την καλλιτεχνική διεύθυνση της Άννας Τεμπερικίδη.
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, στελέχη του Δημοτικού Συμβουλίου, των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

Εκ της Γραμματείας του Ιερού Ναού

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗς ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
50 χρόνια Ποιμαντικής Διακονίας 1974-2024


«Μουσικό ταξίδι στο χρόνο…»
Κυριακή 2 Ιουνίου 2024
Φοινικόδασος Λαυρίου


Συμμετέχουν:
-Μαθητές Σχολής Βυζαντινής Μουσικής ΙΜΜΛ
-Χορωδία Λαυρίου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Θεόδωρος Λεμπέσης
-Καθηγητές και Μαθητές του «Περίκλυτου» Ωδείου Λαυρίου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Άννα Τεμπερικίδη

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται
από τους Ιερούς Ναούς:
Ι. Καθεδρικός Ναός Αγίας Παρασκευής Λαυρίου
Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λαυρίου
Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαυρίου

ΣΤΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ κ.κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Σας ενημερώνουμε ότι το προσεχές Σάββατο του Λαζάρου (27 Απριλίου) και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στη Λαυρεωτική.

Συγκεκριμένα:

-Σάββατο του Λαζάρου
Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Παλαιοκαμάριζας

-Κυριακή των Βαΐων
Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίας Παρασκευής Λαυρίου

Σάββατο του Λαζάρου: Τα έθιμα, τα κάλαντα και τα λαζαράκια | Έθνος

Κυριακή των Βαΐων - Orthodox Times

Εκ της γραμματείας

Προσκυνηματική Εκδρομή στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Κυρίου Νταού Πεντέλης

Την Κυριακή 31/03/2024, πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Μεταμορφφώσεως του Κυρίου Νταού Πεντέλης. Ο Πνευματικός της Ενορίας μας, πανοσιολογιότατος π.Κωνσταντίνος, τέλεσε παράκληση στην μνήμη των μοναχών που σφαγιάστηκαν από Αλγερινούς πειρατές, ανήμερα του Πάσχα το 1680.
Στη συνέχεια, οι ενορίτες μας παρευρέσθησαν στον Εσπερινό που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου στο Κορωπί, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου.
Εκ της γραμματείας του Ιερού Ναού.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 4ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες του 4ου Νηπιαγωγείου Λαυρίου επισκέφθηκαν την Παρασκευή 29 Μαρτίου τον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέα Λαυρίου, όπου συμμετείχαν στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας, ο ιερατικός προϊστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Συρίγος, καλώς όρισε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στην Ενορία. Τους εξιστόρησε την σπουδαία ιστορία του Ιερού Ναού, από την ύπαρξη ακόμα του Ναού του Τιμίου Προδρόμου και εν συνεχεία του Ναού του Αποστόλου Ανδρέου, ο οποίος χτίστηκε από τους Μεταλωρρύχους της Γαλλικής Εταιρείας, περί το 1869, όπου και εγκαινιάστηκε. Μαρτυρίες και περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορική περίοδο καταγράφονται στον θεμέλιο λίθο που βρίσκεται στη νότια πύλη του Ιερού Βήματος και καταγράφει ακόμη πόσοι εργάτες εργάστηκαν για την ανοικοδόμησή του. Επίσης, τους εξήγησε για την αρχιτεκτονική του Ναού, και την διακόσμηση των Ιερών Εικόνων, καθώς και τη σημασία της ύπαρξής τους στη λατρεία. Ο π. Κωνσταντίνος ευχαρίστησε θερμά την διευθύντρια του σχολείου κ. Παναγιώτα Πλαστήρα και τους συνεργάτες της εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία τους, καθώς ο λόγος επίσκεψής τους οφείλεται σε ένα project του σχολείου, το οποίο έχει θέμα τη γνωριμία των μαθητών με τις συνοικίες της πόλης, την Ενορια και εν γένει με την τοπική ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν βιωματική γνώση και εμπειρία. Η Εκκλησία πάντα θα συγχαίρει και θα επαινεί τέτοιου είδους προσπάθειες που μόνο ωφέλη έχουν να προσφέρουν, ιδίως στις νέες γενιές. Τέλος, οι μαθητές προσέφεραν στον π. Κωνσταντίνο ζωγραφιές και εκείνος ένα κέρασμα στα παιδιά.
Εκ της γραμματείας του Ιερού Ναού